norské speciality

Oblíbené norské delikatesy

Dík bohaté historii země a její dobré poloze se v Norsku můžete setkat s celou řadou jejich vlastních unikátních lahůdek. V tomto článku se podíváme na některé oblíbené speciality Norska a také , kde je můžete ochutnat.

Uzený losos neboli Røkt Laks

Losos patří mezi základní potraviny norské kuchyně, za což může jeho dlouhé pobřeží a fjordy, kde je velký dostatek těchto ryb. Díky chladnější teplotě vody, ryby potřebují pro svůj růst delší časové období, to se pak projeví na mnohem bohatší chuťí rybího masa. Losos je základem mnoha norských jídel, nicméně může být podáván i samostatně.

Podává se především v uzené podobě pod označením Røkt Laks. Další možností přípravy lososa je tzv. gravlaks, který lze přeložit jako pohřbený losos. Používá se při něm směs soli, kopru a cukru, do kterého je losos na 24 hodin položen a tím také ještě více vysušen.

Røkt Laks

Pravého uzeného lososa včetně varianty Gravlaks můžete vyzkoušet např. zde:

Don Pippo Restaurant, Christies gate, 11, 5015, Bergen, Norway, +47 55313033

Kjerag Café and Restaurant, Øygardstøl, 4127 Lysebotn, Norway, +47 99499599

Tørrfisk

Dalším pozoruhodným norským rybím pokrm je tørrfisk. Tato nesolená a studeným vzduchem-sušená pochoutka pochází ze severu Norska, zejména z ostrovů Lofoten a Vesterålen. Tato specialita patří k jedněm z prvních lahůdek v Norsku a jako tradiční pokrm se objevuje už od 12. století.

Tørrfisk, který je také známý jako stockfish, je obvykle vyroben z tresky, ale někdy se používá i směs tresky nebo Pollocka, což je příbuzná klasické tresky obecné. Metoda sušení studeným vzduchem patří k jedněm z nejstarších konzervačních technik na celém světě, to pak dává výsledné lahůdce životnost až po několik let.

Tørrfisk je vytvrzen prostřednictvím fermentačního procesu, který se používá také u sýrů a díky němu zraje. Pro pomalé zrání ryby se používají speciální bakterie odolné proti mrazu. Výsledkem je mnohem bohatší chuť. Tørrfisk může také tvořit základ dalších rybích jídel, jako je např. pochoutka s názvem lutefisk. Za tím účelem se tørrfisk dá změknout namočením do vody, která je naplněná louhem a následně se griluje. 

Vyzkoušet ji můžete např. zde:

Du Verden restaurant, Torget 15, Svolvær, Norway, +47 76070975

Børsen Spiseri, Gunnar Bergs vei 2, 8300 Svolvær, Norway, +47 76 06 99 30

Kjøttboller

Maso tvoří také řadu populárních norských pochoutek, jako je např. kjøttboller nebo kjøttkaker. Ty lze popsat jako hrubší verze švédských masových kuliček. Na rozdíl od jejich skandinávských bratranců kjøttboller jsou volněji namleté placičky hovězího masa, ochucené zázvorem a muškátovým oříškem s následným osmažením.

Tyto robustní karbanátky se obvykle podávají buď s kaší nebo vařenými bramborami, které jsou pokapané smetanovou omáčkou nebo ve vydatné omáčce. V některých případech je tato masová pochoutka podávána s přílohou kålstuing, z krémového zelí. Podle norské tradice kjøttboller prý vymysleli v průběhu 18. století. Kjøttboller byly spojeny zejména s bohatými třídami, je vyráběn mlýnkem, což bylo v té době poměrně drahé kuchyňské vybavení. 

V průběhu let se tyto slavné karbanátky dostaly ještě více do popředí. V současné době si lidé často upravují původní recepturu přidáváním ovesných vloček apod.

Pokud chcete karbanátky ochutnat vyzkoušejte:

Naboen Pub & Restaurant, Sigurdsgate 4, 5015 Bergen, Norway. +47 55900290

San Leandros Tapas, Vika, Haakon VII’s Gate 10, 0161 Oslo, Norway. +47 22833444

Fårikål

Jako severská země Norsko pravidelně zažívá dlouhé a kruté zimy. Nic pak neohřeje lépe než vydatné dušené s miskou oblíbeného fårikål. Na ten běžně narazíte v několika západních částech Norska, tento vydatný skopový guláš se skládá pouze z několika složek a je poměrně snadný na přípravu.

Fårikål

Jediné co potřebujete je skopové a zelí, s pepřem a solí pro ochucení, které se pokládá na střídačku do vrstev ve velkém hrnci. Zalije se vodou a vaří se, dokud maso nezměkne. Fårikål je obvykle podávaný s bramborami. Miska tohoto guláše je tak populární, že má dokonce svůj vlastní svátek Fårikål, který se slaví každý rok poslední čtvrtek v září.

Svou misku guláše můžete vyzkoušet např.:

Kaffistova, Rosenkrantz gate 8, 0159 Oslo, Norway. +47 23 21 42 10

Dovrehallen, Storgata 22, 0184 Oslo, Norway. +47 22172101

Jak vidíte i po stránce kulinářských zážitků má Norsko, co nabídnout. A podobných pochoutek má na svém seznamu mnohem víc. Zároveň platí, že pravou chuť a kvalitu si vychutnáte pouze v Norsku, proto pokud se tam chystáte udělejte si chvíli čas i na malý výlet po norských specialitách.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *